Stränder på Hvar i Kroatien – 13 bästa stränderna på ön

Hvar är en otroligt mysig ö utanför Split i Kroatien. Vi har varit här och förutom båthamnen och alla fina båtar finns det en del stränder på Hvar.

Om du ska resa hit och undrar vilka stränder som finns så kanske du vill läsa det här inlägget där vi listar 13 utav Hvars bästa stränder. Läs vidare och ta reda på vilka de är…

1. Pokonji Dol Beach – Vår favoritstrand på Hvar

Den första stranden på Hvar som vi kommer att rekommendera är Pokonji dol Beach. Inte för att det nödvändigtvis är den bästa stranden men just den här ligger oss lite extra varmt om hjärtat.

Då vi inte bott långt här ifrån när vi var på semester på Hvar så badade mycket här. Stranden ligger lite avsides så det är perfekt för att komma bort från turisterna.

Om du går från gamla stan så tar det mellan 15-30 minuter att promenera hit lite beroende på vart i staden du bor. Självklart går det också att ta buss om man inte vill gå hit.

Det är en del uppförsbacke hit från gamla stan så ta bra skor då flipflops kan bli jobbigt. Vi rekommenderar även att köpa med lite vatten och något att äta då utbudet på mat omkring stranden inte är så stort.

Själva stranden är grymt fin och ligger i en vik. Det är en stenstrand men en bit ut är det väldigt fin sand och vattnet är helt klart och turkost. Du kan se stranden kan du se på bilden högst upp i blogginlägget.

Om du vill ha lite vattenäventyr kan du hyra en kajak eller trampbåt här och för den bekväme finns det solstolar att hyra.

stränder på hvar

2. Zavala Beach

Zavala beach är en liten småstensstrand som passar bra för familjer. Den ligger lite avsides i Zavala 4,5km från Stari Grad.

Själva stranden är som sagt en stenstrand och med väldigt klart vatten. Det finns också en populär restaurang här där du bland annat kan äta fisk och skaldjur.

I Övrigt finns det parkering, toalett här och det finns också boende i närheten av den här stranden. Det finns en butik här men det har väldigt begränsade öppettider så köp med dig vatten och kanske lite snacks.

3. Zarace

Stranden i Zarace är riktigt fin och har som en liten ”stenkam” som skyddar lite mot vågorna. Det är en ganska stor stenstrand och den ligger 8 kilometer från Gamla stan.

Det är ett ganska häftigt ställe med stranden under klippan vid den övergivna gamla byn Zacarace. Om du gillar att snorkla så erbjuder Zarace fina vyer under vattnet.

Hit kan du ta dig både med bil, båt eller moped. Kanske passar det bra att stanna till här när du hyr en båt? Oavsett så passar stranden perfekt som ett utflyktsmål om du bor i gamla stan i Hvar eftersom avståndet är rimligt och hyffsat nära.

Du har ett flertal små restauranger här om du skulle bli hungrig eller sugen på något att dricka. Hit kan du ta dig både med båt, bil eller moped.

4. Milna Milnais

stränder hvar

Stränderna vid Milna är några av de populäraste stränderna på hela Hvar och den ligger ungefär 4km från centrum. Det är två stenstränder och de omges av tallar, och vingårdar.

Det finns flera restauranger här om du vill äta något och från stan går det båtresor. Om du vill åka bil, moped eller gå hit går det också bra.

”Hvars strategiska läge och behagliga klimat har legat till grund för utvecklingen av öns turistnäring. Ön besöks årligen av tusentals turister och turistbranschen är en av de viktigaste näringarna på Hvar.” – Wikipedia

5. Dubovica

En av de absoluta favoritstränderna på ön både bland turister och lokalbor är Dubovica. Det är en stor stenstrand som ligger 8 kilometer från centrum.

Stranden passar perfekt både för att bada, sola eller snorkla under vattnet. Det är riktigt bra snorkling eftersom det är så klart vatten och det finns intressanta saker att titta å under vattnet.

Om du är hungrig finns det restaurang där du även kan ta något att dricka och har tillgång till wc. För att ta dig hit åker du antingen bil eller båt.

6. Smokvina Bay

Smokvinastranden ligger riktigt fint i en liten vik med härligt turkost vatten. Den här stranden är riktigt nice och har en restaurang precis vid vattnet.

Du tar dig hit med bil eller båt men det finns också fint boende här om du vill bo lite avskilt. Hursomhelst så är det i alla fall värt ett besök för det är väldigt fint.

7. Piscena

Piscena hittar du på den östra sidan av ön, 8 kilometer från centrum. Det är en liten stenstrand omgiven av tjock tallskog. Det är en riktigt mysig strand om du lyckas komma hit när det är lugnt.

Det finns restaurang om du skulle vilja äta- eller dricka något. För att ta dig hit går det båtturer från stan men du kan självklart hyra en moped eller åka bil hit.

Om du besöker Hvar så bör du absolut passa på att åka till några fler Kroatiska öar och bada. Läs mer om stränder på Korcula!

8. Vela Stiniva

Om du vill ha lite lugn och ro ska du bege dig till den norra sidan av ön och till stranden Vela Stiniva. När du första kommer hit kommer du lägga märke till de branta klipporna bakom stranden som ger ett ganska häftigt intryck.

Tack vare klipporna är det här området känt bland klättrare och det finns flera ställen att klättra på här om du skulle vara intresserad av det.

9. Veliki Pokrivenik

En till strand på norra delen av ön är Veliki Pokrivenik. Hit kan du ta dig med både bil och moped och även här möts du av imponerande klippor innan då når fram till viken där stranden är.

Något som är riktigt coolt med det här stället är att det finns en grotta du kan utforska. Om du blir hungrig så ligger det en restaurang direkt på stranden som bland annat serverar färska fiskrätter.

10. Pakomina

I pakomina viken hittar du en härlig liten klapperstensstrand som inte är den största men väldigt mysig. Pakomina viken är belägen 8km från byn Gdinj.

Om du vill få en riktigt häftig upplevelse kan du hyra ett litet sommarhus här på stranden. Det kanske kan vara något bara för en natt som ett litet äventyr?

11. Mlaska

Om du vill ha lite sandstrand så är Mlaska ett alternativ att besöka. Viken här erbjuder bland annat en sandstrand och en nudiststrand samt camping för husbilar.

Här hittar du det du behöver om du vill äta och även om du skulle vilja campa på Hvar så kan du göra det här.

12. Zecja Bay

Den här stranden är riktigt cool. Om du vill ha en liten, lugn och lite övergiven känsla ska du åka och bada här.

På stranden ligger ett gammalt fiskeläger och ett par båtar. Ta med en picknick, vatten lite vin och kör en härlig lunch och njut av en riktigt härlig liten strand.

13. St. Luka viken

I St. Luka viken hittar vi en härlig klapperstenstrand. Den ligger i ett gammalt arkeologiskt fynd från romartiden och du kan se flera spår av det här.

Bland annat finns det en gammal kyrka vid udden av viken så det är en ganska intressat plats ur historisk synvinkel. Väl värd ett besök!

Vill du hitta fler smultronställen i Hvar ska du läsa vårat inlägg med tips på 7 öar i Kroatien.

Sandstränder på Hvar

Som ett sista litet bonustips bjuder vi på två sandstränder på den norra delen av ön. Den färsta är Mina som ligger ungefär en halv kilometer från byn Jelsa. Den här stranden är perfekt för barn och för ovanlighetens skull är det som sagt en sandstrand.

Det andra tipset är stranden Grebisce. Det är ytterligare en sandstrand och den ligger 1,5 kilometer från Jelsa. Även den här passar bra för barn. Om du tröttnat på stenstränder så kan de här två vara några bra alternativ.

Bra saker när du badar på Hvar

  • Vatten – Det är lätt att glömma att dricka ordentligt när man badar. Trots allt så är det oftast väldigt varmt och det är svårt att känna hur mycket man svettas när man är i vattnet.
  • Resehandduk – En resehandduk underlättar strandbesöken enormt på semestern. Se till att skaffa en lätt handduk som torkar snabbt så slipper du släpa på en tung och blöt frottéhandduk.
  • Badskor – Om det är så att du kommer att bada vid klippor eller båthamnar så kan det finnas sjöborrar på botten. De vill du inte trampa på och om du råkar göra det så skyddar ett par bra badskor med tjock sula litegrann. Badskorna skyddar även mot vassa klippor och stenar. Själv skar jag upp foten första gången jag var på Hvar vilket jag lätt hade kunnat undvika med ett par badskor.

Hoppas att du gillade de här tipsen på stränder på Hvar! Om du undrar något så är det bara att skriva en kommentar!

Lämna en kommentar