Åka tåg till Kroatien – Tågresa från Sverige till Kroatien

Har du planer på att åka tåg till Kroatien? När vi tågluffade för första gången och bland annat skulle ner till Split och Hvar så letade vi information och tips om att resa med tåg ner…

Så, kan man åka tåg till Kroatien? Ja det går jättebra att åka tåg till Kroatien. Det finns flera rutter du kan ta och antingen kommer du in i landet uppifrån Slovenien eller tåg till Ancona i Italien och därifrån båt över till Split.

Det är faktiskt väldigt enkelt att ta tåget ner till Kroatien men det kan vara bra att tänka på några saker innan du boka din resa. Läs vidare så och se om du hittar några bra tips…

Innehåller annonslänkar till Outdoorexperten

Så här bokar du tåg till Kroatien

Oavsett om du ska boka tåg till Kroatien eller om du ska tågluffa i Europa så finns det några bra hemsidor att använda sig av. Eftersom det finns flera rutter att ta kommer du troligtvis att behöva boka tågresorna genom flera olika sidor.

Om du vill boka din resa helt själv så kan du ta hjälp av sidorna nedanför. Det är en del pusslande för att få till det men så fort du förstått hur allt fungerar så går det ganska lätt.

 • DSB – Tågbokningar i Danmark
 • DB – Tågbokningar i Tyskland
 • ÖBB – Tågbokningar i Österrike
 • Rail.cc – Bra sida för att söka rutter och hitta biljetter
åka och tågluffa i europa

40% rabatt hos Resväskor.se!

Passa på att köpa reseprylar med upp till 40% rabatt.

Åka till Kroatien med Interrail

Ett enklare sätt att resa ner till Kroatien på är genom Interrail och ett Interrail pass. Om du bara ska till Kroatien direkt utan andra stopp så kommer det antagligen bli dyrare med ett Interrail pass så då kan det vara smartare att bara boka tågresorna själv.

Om det är så att du kommer att göra många stopp, inte har så höga krav på platsreservationer, och vill stanna i flera städer på vägen kan det vara så att det lönar sig med ett Interrail kort. Inte minst är det enklare.

Ett annat tips är att ta hjälp av Europarunt.se, det gjorde vi senast när vi tågluffade i Europa med Interrail kort och då fixade de alla bokningar och platsreservationer åt oss. Det var väldigt smidigt.

åka tåg till kroatien

Planera din tåg-rutt till Kroatien

Den roligaste delen av att åla tåg till Europeiska länder är ju nästan själva planeringen av resan. Det är en enorm frihet att åka tåg och faktiskt väldigt enkelt. Eftersom du nästan alltid kommer fram i en stad eller by så kan du planera in små på vägen.

Vi skulle verkligen rekommendera att stanna någonstans på vägen ner till Kroatien. Det du bör göra då är att kolla så det finns tillgängligt boende innan du bokar tågresan. På Interrail Planner kan du planera din tågrutt så du får ihop din perfekt tågresa.

Exempel på rutter som vi har åkt

Vi har åkte tåg till Kroatien ett par gånger och då har vi även passat på att se fler ställen på vägen. Här nedanför kan du se två rutter som vi har rest tidigare.

 • Stockholm – Köpenhamn – Berlin – Prag – Zagreb – Split – Hvar (Båt)
 • Stockholm – Trelleborg – Hamburg (Båt) – Venedig – Ancona – Split (Båt) – Korcula (Båt)
 • Stockholm – Gdansk (Färja från Nynäshamn till Gdansk) – Krakow – Budapest – Zagreb – Split

Det finns oändliga möjligheter att pussla ihop en grym resa så sätt dig en kväll med Interrail Planner och ett anteckningsblock. Lycka till!

Vad kostar det att åka tåg till Kroatien?

Generellt sätt kan du räkna att en tågresa under 2-3 veckor för två personer till Kroatien tur och retur hamnar kring 15.000-25.000kr. Det finns tre saker som avgör vad det kostar att åka tåg till Kroatien med tåg:

 • När på året du åker – Både tågbiljetter, platsreservationer, boende blir billigare under lågsäsong och dyrare under högsäsong. Det har helt enkelt med att utbudet är större och efterfrågan mindre under lågsäsong.
 • Vilka länder och städer du besöker – Att resa i Västeuropa är betydligt dyrare än i Östeuropa. Du kan alltså komma betydligt billigare undan om du väljer billiga länder. Både boende och tågbiljetter blir billigare.
 • Hur flexibel du är – Om du inte är låst till exakta rutter och boenden utan kan anpassa dig till utbudet kommer du att spara pengar. Ibland finns det erbjudanden och ibland är vissa tåg fullbokade. Om du dessutom åker andraklass blir det mycket billigare än förstaklass.

Boende på tåget, resan och i Kroatien

När du planerar din resa är det viktigt att du samtidigt tänker på hur du ska bo. Antingen bokar du sovkupé på tåget, sovplats (fällbar stol) eller så ser du till att ha tid att övernatta i städer på vägen.

Om du ska stanna på vägen så rekommenderar vi att du kollar att det finns tillgängliga boenden där du ska stanna innan du bokar tågresan dit och därifrån. Vi brukar kolla boende på i första hand AirBnb, Hotels.com och Booking.

För boende i Kroatien kan det vara en idé att boka minst en vecka om du vill bo på samma ställe eftersom ofta för veckorabatt. Ett annat tips är att båtluffa mellan öarna i Kroatiens skärgård.

Bra städer som utgångsläge är t.ex. Split och Dubrovnik. Därifrån kan du nå många fina smultronställen i närheten.

Åka tåg till Kroatien med barn

Att åka tåg ner i Europa med barn är inga problem. Det enda som krävs är lite extra planering. Fundera på om ni kommer att klara av att sitta still ett i tåg i 15 timmar eller om det är bättre att planera in lite bensträckare eller övernattningar på vägen.

Tågen har en fördel mot flyg att det går att röra sig lite på dom och du får se mycket mer, för barn kan det här vara spännande. Med bra planering blir det ett häftigt äventyr för dina barn och troligtvis ett roligare sätt att resa på än med flyg.

Packa med dig en kortlek, något spel eller annat så att ni har något att göra på tågresan. Det kan vara bra om man tröttnat på att titta ut genom fönstret.

Hur ska du packa inför tågresan?

Något som vi har av erfarenhet har lärt oss är att det är viktigt att packa rätt. Att packa rätt betyder ofta att inte ta med sig för mycket saker. Att packa en tung väska med saker som inte används gör resan betydligt jobbigare så planera din packning bra.

Vi rekommenderar att du har en bra backpacking ryggsäck som sitter bra på ryggen om det är så att du kommer att gå längre sträckor än från tågstationen till taxin. Du kan även införskaffa en bra nackkudde som gör resan betydligt skönare, speciellt du reser längre sträckor med sittplats.

Den här nackkudden är grym! Vi lovar att du inte kommer ångra ett köp av en bra resekudde när du ska åka långt i tåg, din sömn kommer att tacka dig!

Packa lätt

Ett sista tips är att alltid försöka packa lätt. Skippa frotté handduken och skaffa en lätt resehandduk, undvik tunga bomullskläder och packa ner lätta funktionskläder etc.

Ett vanligt misstag man gör är att ha en för stor väska när man reser. Det gör att vi måste fylla ut den, vilket ofta leder till att vi tar med oss mer saker än vi behöver. Våga gå ner en storlek i väskan så blir det inte lika tungt.

Om du vill få tips om hur du kan packa så kan du läsa vårat kompletta inlägg med tips och packlista inför tågluffen.

Finns det mat på tåget?

Ja oftast finns det någon form av mat men det beror också vilket tåg du är på. Det brukar finnas enklare mat som smörgåsar, snacks och dryck att köpa. Vi rekommenderar dock att alltid ha någon bra snacks med dig på resan eftersom utbudet kan vara dåligt.

Det kan räcka med någon fru en flaska vatten och lite nötter för att du ska klara dig bra. Du bör däremot anpassa det efter hur lång tågresan är. Åker du nattåg t.ex. så kan vissa sträckor vara 10-20 timmar långa och då kan du behöva mer mat.

Hur lång tid tar det att åka tåg från Sverige till Kroatien?

Att resa från Sverige till Kroatien med tåg tar från ett dygn ungefär och uppåt. Det beror främst på vilken typ av tåg du väljer och hur snabba byten du gör. Vi har åkt från Stockholm till Split på 28 timmar ungefär men åkte vi raka vägen.

När vi har rest dit efter det har vi valt att stanna på vägen. Det är ganska jobbigt att åka tåg nonstop och därför kan det vara värt att ta någon dag i Berlin, Österrike, Italien eller vad du känner för. Det är ju lite av charmen med att åka tåg.

Packa smart när du ska ut och resa, speciellt om du reser med tåg och reser lätt. Missa inte vårat inlägg om smarta saker till resan.

Vanliga frågor om att åka tåg till Kroatien

Vad kostar det i Kroatien?

Priserna i Kroatien varier beroende på vart du är. I regel kan man säga att det är dyrare på de stora turitorterna som Split, Makarska och Dubrovnik men det behöver inte vara så. I jämförelse med Sverige är Kroatien fortfarande billigt och du kan äta en middag ute för 100-200kr per person beroende på vart du äter.

Måste man ha pass på tåget?

Ja, det är bra att ha pass. Det kommer göras kontroller på tågen flera gånger så ta med pass på din tågresa till Kroatien.

Vart och när visar man biljetterna?

Biljettkontroller görs på tågen. Eftersom du kommer att resa genom flera städer och länder så får du vara beredd på at visa både biljetter och pass flera gånger per resa.

Hur lång tid bör man ha mellan byten av tåg?

Om du åker längre sträckor varje dag så kommer du att behöva byta tåg. Vi rekommenderar att hellre ha för mycket tid än för lite tid mellan tågbytena. Vid vissa tillfällen då vi haft 20 minuter emellan så har det blivit riktigt stressigt när tåget varit lite försenat. Generellt sett brukar de vänta in tågen om de är försenade men det är inget vi kan veta säkert.

Vilken är den bästa perioden att resa dit?

Det bästa perioden vädermässigt är helt klart under sommarmånaderna, juni, juli och augusti. Det beror på att vädret kan vara mer ostadigt tidig vår, vinter och höst.

3 svar på ”Åka tåg till Kroatien – Tågresa från Sverige till Kroatien”

 1. Tack för info! Vi planerar en resa till Kroatien 2024 och har stor glädje av eran erfarenhet som ni delar med er av

  Svara

Lämna en kommentar